Vanochtend stond ik met mijn neefje naar een hijskraan te kijken. Ze hezen nieuwe apparaten omhoog, ver boven ons, om ze een paar meter verderop weer te laten zakken. Door het opengebroken dak van het gebouw van een fastfoodketen. Allerlei nieuwe keukenapparatuur werd er naar binnen gehezen. Toen het laatste item binnen was liepen we een paar straten verder. Daar was een graafmachine bezig losse stenen en troep van een opengebroken straat te verzamelen en in een grote laadbak te dumpen. Bij elke nieuwe lading riep de peuter met een vrolijk en verrukt gezicht: “Tada!”

En zo stonden we daar een tijd te kijken.
We deden niets, we hoefden niets. Alleen kijken.

Geen lijstje om af te werken, geen afvink-memo om te zien of ik mijn doelen wel haaldde, even niets.

Die rust bracht me op het idee om de komende weken de donderdagen te gebruiken voor een leuke lijstjes-post. Geen moeten, geen to-do’s en geen hoge doelen. Lijstjes om te genieten, te vieren, te eten, te ontmoeten, te geven en te ontvangen. Vandaag trappen we af met een lijstje met voorleesboeken. Omdat, na een ochtendje buiten, ik wel kan genieten van lekker samen opgekruld op de bank zitten.

Laat in de reactie ook jouw favoriete voorleesboeken achter! We kijken er naar uit!

Als peuter liep #4 weken lang met Nijntje boeken rond. Mee naar bed, mee naar de winkel, de auto in en uit, als hij verschoond werd en de glijbaan afging. Hij kon niet zonder. Dus natuurlijk mogen ze ook niet missen op de lijst. Neem bijvoorbeeld Nijntje in de dierentuin. Uren leesplezier gegarandeert, want je weet, op twee jarige leeftijd horen ze de boeken het liefst zo’n 300 keer. Voor ze overstappen op een volgende favoriet.

Maar ook zoekboeken doen het goed op deze leeftijd. Boeken met dieren, boerderijen, of afbeeldingen die je kind in het dagelijks leven tegenkomt doen het goed. Samen alles benoemen, bekijken en vooral: samen ontdekken. De boeken vol gekkigheid en leermomenten zijn die van Richard Scarry. Prachtige prenteboeken, genoeg te zoeken en te kijken, met verschillende onderwerpen.
Voor alle leeftijden zijn de zoekboeken ‘de Gele Ballon’ en ‘Nederland’ van Charlotte Dematons echt een aanrader!

Prenteboeken waar we nooit genoeg van krijgen:
– Rupsje nooit genoeg, en andere boeken van Eric Carle
Kikker en Vrienden van Velthuijs
Krummel een heel gewone rups, en andere boeken van Max Lucado
de Gruffulo
Ik wil mijn hoed terug (voor als je je kind wil leren over stelen, liegen en moorden… Oke, daar verkoop ik het niet mee… Poging 2: het is briljant! Nadat vrienden van ons het lazen -vrienden zonder kinderen!!- zijn ze gelijk naar de boekwinkel gerend en hebben het gekocht!)
Over de mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft (want poep-en-plas-praat is altijd een succes!)
Het mooiste visje van de zee
Wij gaan op berenjacht
De Krijtjes staken en andere krijtjes boeken van Daywalt
Een boek (bonus punten voor de schrijver, dat je een boek deze titel mee durft te geven!)
En met stip boven aan: Het boek zonder tekeningen!

Naast kijkboeken en korte voorleesverhalen ga ik graag voor een echt boek. Zodat we de volgende dag het liefst weer op de bank -of met z’n allen op bed- gaan zitten knuffelen, omdat we zo graag willen weten hoe het verhaal verder gaat!
Zo hebben we al genoten van een aantal klassiekers, maar nog altijd heerlijke verhalen zoals Virgilius van Tuil (over een dwergje dat geweldige avonturen beleefd) en De kleine kapitein. Natuurlijk ook de boeken van Roald Dahl, zoals De GVR. Lekker spannend, maar met elkaar sloegen we ons er wel door heen!
Verder lazen we geschiedenis boeken, biografieen van mensen uit het verleden of verhalen die ons iets vertelden over de wereld nu. Zoals Stomme stenen (over hedendaagse slavernij), De hut van Oom Tom (over slavernij in het verleden) en Lang Geleden (en andere verhalenbundels van van Dam).

Ook mag deze klassieker niet missen op de lijst: Narnia!

Soms gaan we liever voor iets simpelers, luchtigers en lezen dan vol enthousiasme en heel regelmatig lachend het boek van de kinderboekenmaand van een aantal jaren terug, De Majesteit van het BelangRijk. Of de geweldige boeken van Mees Kees en Pippi Langkous.

Heerlijk samen lezen, naast dat het goed is voor jullie onderlinge band is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kind! Wat dacht je van taalontwikkeling, fantasie vergroten (nuttig voor leervermogen!), het trainen van concentratievermogen, ontdekken dat lezen leuk is. Het bouwt zelfvertrouwen, brengt ontspanning en vergroot woordenschat en taalinzicht. Maar vooral, het brengt rust, geeft kans voor elkaar ontmoeten en lekker even niets anders hoeven dan samen verdwalen in een verhaal!

Extra tip: lukt het me even niet om voor te lezen, dan genieten we van een audioboek! Ideaal voor onderweg of als een van de kinderen even een momenten rust nodig heeft. Vaak voor een paar euro verkrijgbaar bij de goedkopere drogisterijen en winkels waar restvoorraden worden verkocht en te leen bij de bibliotheek.

Welke voorleesboeken zijn bij jullie favoriet?

2 Replies to “donderdaglijstje #1 voorlezen”

  • Lekker lijstje! Een heel aantal boeken komt ook terug op Elises lijstje. Nog een paar van onze favorieten:
    – Floddertje (kapotgelezen)
    – eigenlijk alles van Annie M.G. Schmidt
    – De Grote Vijf van Bella Makatini
    – dierenzoekboek
    – De Grotteling van Benji Davies

  • Vergeet niet de andere onvolprezen boekjes van Eric Carle (die stiekem leuker zijn dan rupsje nooitgenoeg) zoals de Luiaard die niet lui is of mag ik je vriendje zijn.

Comments are closed.